Kategoriat
Vinkit

Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa? – Talvirenkaiden vaihto 2022

Talvirenkaat tekevät autolla ajamisesta turvallista talvella. Katso milloin talvirenkaat pitää vaihtaa vuonna 2022 Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeistuksen mukaan.

Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa vuonna 2022?

Suomen tieliikennelaki muuttui kaksi vuotta sitten merkittävästi renkaiden vaihdon osalta. Aiemmin auton talvirenkaat täytyi vaihtaa alle joulukuun alusta helmikuun loppuun. Kalenteriin perustuvasta säännöstä luovuttiin ja nyt vuonna 2022 talvirenkaat pitää vaihtaa autoon 1.11.2022 – 31.3.2023 välisenä aikana, jos keli tai sää sitä edellyttää. Talvirenkaiden vaihto tulee siis tehdä oman harkinnan mukaan, kun keli muuttuu talvisemmaksi ja yöpakkaset jäädyttävät teitä.

Tieliikennelain muutos

Tieliikennelain muutoksella on pyritty ottamaan huomioon Suomen erilaiset talviolosuhteet. Etenkin Etelä-Suomessa vähäluminen ja leuto talvi voi tarkoittaa renkaiden vaihdon lykkäämistä oman harkinnan mukaan. Liian aikainen nastarenkaiden käyttö kuluttaa Suomen teitä ja irrottaa tienpinnasta pienhiukkasia, jotka aiheuttavat ihmisille terveyshaittoja. Kelien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä esimerkiksi yöpakkaset voivat tehdä etenkin sivuteistä aamulla liukkaita, jolloin autoon on syytä vaihtaa talvirenkaat. Väärä rengasvalinta voi vaikuttaa vahingon sattuessa myös vakuutuspäätökseen. Vakuutusyhtiöiden mukaan vakuutuskorvaus voidaan evätä tai korvausta alentaa, jos vahinko johtuu kesärenkaiden käytöstä olosuhteissa, jotka edellyttävät sään ja kelin mukaan talvirenkaiden käyttöä.

Talvirenkaiden valinta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan hyväksyttäviä talvirenkaita ovat 3PMSF rengasmerkinnällä eli lumipitomerkinnällä varustetut nastarenkaat sekä kitkarenkaat. Alle 3500 kg painavissa henkilöautoissa ja pakettiautoissa talvirenkaiden urasyvyys tulee olla vähintään 3 mm, mutta urasyvyyttä olisi hyvä löytyä vähintään 5 mm, jotta renkaat toimivat hyvin lumisilla ja loskaisilla teillä. Asianmukainen talvirenkaiden valinta tekee tiellä liikkumisesta turvallista myös haastavammissa talviolosuhteissa. Katso Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeistus talvirenkaiden käyttöön.

Talvirenkaiden vaihto 2022

Talvirenkaiden vaihto 2022

Talvirenkaat kannattaa vaihtaa paikallisessa rengasliikkeessä. Rengasliikkeet ovat alansa ammattilaisia ja osaavat kertoa, jos vanhat renkaat ovat liian kuluneet tai muuten vaurioituneet. Rengasliikkeistä löytyy renkaiden vaihdon ja rengashotellin lisäksi myös kattava valikoima uusia renkaita. Katso rengasliikkeet omalla paikkakunnallasi ja varaa aika auton renkaiden vaihtoon 2022 – 2023 talvella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.