Kategoriat
Vinkit

Sähkön säästäminen kotona – Katso parhaat sähkön säästövinkit

Arjen pienillä valinnoilla voi säästää helposti sähköä kotona. Katso parhaat sähkön säästövinkit ja tutustu kodin sähkölaitteisiin ja kodinkoneisiin, jotka kuluttavat eniten sähköä.

Sähkön säästäminen kotona kannattaa

Sähkön hinnan noustessa on syytä pysähtyä miettimään, kuinka sähköä voi säästää jopa huomaamatta arjessa. Tarkastelu kannattaa aloittaa selvittämällä mitkä kodin aktiivisesti käytössä olevat sähkölaitteet kuluttavat eniten sähköä eli toisin sanottuna kerryttävät eniten sähkölaskua kuukaudessa. Näiden tietojen pohjalta on helppo luoda kokonaiskuva, mistä kuukausittainen sähkölasku oikein muodostuu ja mistä sähkön säästäminen kotona kannattaa aloittaa.

Eniten sähköä kuluttavat kodinkoneet

Mutta mihin sähköä kotona menee ja mitkä kodinkoneet kuluttavat eniten sähköä? Kokosimme yhteen yleisimpien kodin sähkölaitteiden ja kodinkoneiden sähkönkulutuksen. Hinnat on laskettu käyttäen 50 sentin kilowattituntihintaa. Vertailussa ei ole otettu huomioon asunnon lämmitystä, joka sähkölämmitteisessä talossa luonnollisesti kuluttaa merkittävästi sähköä.  Selkeästi suurimpia kodin sähkösyöppöjä ovat peseytymiseen liittyvät toimet eli sauna sekä suihku. Tunnin saunominen ja nopea lämmin suihku maksavat yhteensä peräti 5,00 € per kerta. Hintoihin vaikuttaa tietysti kiukaan koko ja se kuinka kauaa saunaa esilämmittää ennen löylytuokiota. Muut kodinkoneet kuluttavat verrattain maltillisesti sähköä, mutta sähkön hinnan ollessa korkea syntyy näidenkin laitteiden järkevästä käytöstä merkittävä säästö vuositasolla.

Taulukossa on esitetty yleisimpien kodin sähkölaskua kerryttävien laitteiden, kuten saunan, suihkun, kylmälaitteiden, keittiön sähkölaitteiden, viihde-elektroniikan ja puhelimen latauksen sähkönkulutus. Laskelmassa sähkön hinta on 50 c/kWh.

AikaKulutusHinta
Sauna1 h5 kWh2,50 €
Suihku10 min5 kWh2,50 €
Uuni2 h4 kWh2,00 €
Pakastin24 h1,5 kWh0,75 €
Jääkaappi24 h1 kWh0,50 €
Astianpesukone2 h1 kWh0,50 €
Pyykinpesukone2 h1 kWh0,50 €
Sähköliesi30 min1 kWh0,50 €
Induktioliesi30 min0,5 kWh0,25 €
Pölynimuri30 min0,5 kWh0,25 €
LED-valo24 h0,2 kWh0,10 €
LED-televisio4 h0,2 kWh0,10 €
Puhelimen lataus4 h0,2 kWh0,10 €
Kahvinkeitin10 min0,1 kWh0,05 €
Vedenkeitin5 min0,1 kWh0,05 €

Parhaat sähkön säästövinkit arkeen

Kuten laskelmasta on havaittavissa, korkeilla sähkön hinnoilla sähkölasku voi helposti paisua kohtuuttoman suureksi. Onneksi sähkölaskun suuruuteen voi vaikuttaa pienillä arjen valinnoilla. Katso parhaat sähkön säästövinkit, jolla sähkölaskun saa pidettyä budjetissa.

1. Älä jätä sähkölaitteita turhaa päälle

Sähkön säästäminen kannattaa aloittaa pienillä teoilla. Helpoin tapa säästää sähköä on sammuttaa kaikki turhaa päällä olevat laitteet. Televisio ja valot kannattaa sammuttaa aina, kun niitä ei tarvitse. Myös lamppujen ja valaisimien sähkön kulutuksessa on eroja ja siksi esimerkiksi energiansäästölampuilla voi vuositasolla säästää merkittävästi sähkölaskussa. Kahvinkeitin on laite, joka on usein päällä jopa toista tuntia putkeen kahvinkeiton yhteydessä. Kannattaakin ottaa tavaksi kaataa kahvi heti keittämisen jälkeen termospulloon, josta sitä voi nauttia pitkin päivää kuumana ja paremman makuisena.

2. Valmista ruoka energiatehokkaasti

Ruoanlaitossa kannattaa suosia ruokia, jotka eivät vaadi monen tunnin kypsennystä uunissa. Jos uunia kuitenkin joutuu käyttämään, kannattaa uuniin jälkilämpö laskea mukaan myös ruoan kypsennysaikaan. Liedelle ja keittolevylle on fiksua valita aina juuri oikean kokoinen paistinpannu tai kattila, jotta kaikki lämpöenergia kohdistuu koko astian pinta-alaan ja energiaa säästyy. Kannen käyttäminen paistoastioissa nopeuttaa ruoan valmistusta ja luonnollisesti säästää energiaa ja sähköä.

3. Säädä kylmälaitteet oikeaan lämpötilaan

Kylmälaitteiden kulutus voi nousta merkittävästi, jos niitä ei puhdista säännöllisesti. Kompressoriin ja lauhduttimeen kertynyt pöly lisää sähkön kulutusta. Kylmälaitteiden, kuten jääkaapin ja pakastimen lämpötiloja kannattaa myös tarkkailla, sillä esimerkiksi vuokra-asunnossa asetukset voivat olla aivan turhan kylmällä edellisen vuokralaisen toimesta. Pakastimeen riittää lämpötilaksi -18 °C ja jääkaappiin +5 °C. Muista myös sulattaa pakastin säännöllisesti, sillä silloin laite kuluttaa vähemmän sähköä.

4. Käytä säästeliäästi lämmintä vettä

Lämmintä vettä kuluu taloudessa pääsääntöisesti suihkuun, tiskaukseen tai astianpesukoneen pyörittämiseen sekä vaatteiden pesuun. Modernit astianpesukoneet ja pyykinpesukoneet kuluttavat pääsääntöisesti vähemmän lämmintä vettä, kuin juoksevan veden alla puhdistetut astiat tai vaatteet. Helpoin tapa säästää sähköä astioita ja vaatteita pestessä on pestä vain täysiä koneellisia.

5. Pidä saunaa päällä vain tarvittavan ajan

Sauna voi olla helposti suurin sähkön kuluttaja kotitaloudessa, jossa saunotaan usein. Saunan sähkönkulutus on noin 5 kWh tunnilta, joka vastaa 50 c/kWh hinnalla 2,50 €. Perheen saunaillat kannattaa pitää mahdollisimman kompakteina ja välttää turhan pitkää saunan esilämmitystä. Sauna kannattaa luonnollisesti sammuttaa heti saunomisen päätyttyä, jotta sähkön kulutus lakkaa mahdollisimman pian saunomisen jälkeen.

Parhaat sähkön säästövinkit arkeen

Yksi vastaus aiheeseen “Sähkön säästäminen kotona – Katso parhaat sähkön säästövinkit”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.