Kategoriat
Vinkit

Kotitalousvähennys 2023 – Kotitalousvähennyksen määrä

Kotitalousvähennyksen määrä ja omavastuu vuonna 2023 riippuu ostamastasi palvelusta ja siitä hankitko työtä yritykseltä vai palkkaatko työntekijän itse.

Kotitalousvähennys vuonna 2023

Kotitalousvähennys on jokaisen kotitalouden etu ja oikeus, jota on mahdollista saada tyypillisimmistä kodin remonttitöistä, siivouspalveluista ja kotityöpalveluista. Myös öljylämmityksestä luopumiseen ostetusta työstä saa kotitalousvähennyksen. Tämän tavoitteena on tukea ja kannustaa entistä useampaa vaihtamaan kodin lämmitysmuoto öljylämmityksestä entistä ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon. Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen kannattaa, sillä se säästää paljon rahaa.

Kotitalousvähennyksen määrä ja omavastuu

Vuonna 2023 kotitalousvähennyksen määrä ja omavastuu riippuu vähennyskelpoisesta palvelusta. Normaali kotitalousvähennys on 40 % työn osuudesta, jota saa tyypillisimmistä ulkoistettavista kodin remonttitöistä, kuten omakotitalon sähkötöistä tai putkitöistä. Korotettua 60 % kotitalousvähennystä saa kotityöpalveluista, kuten kotisiivouksesta, ruoanlaitosta ja muista kodinhuollon palveluista sekä työstä asunnon öljylämmityksestä luopumiseen liittyen. Vähennyksen suuruuteen vaikuttaa se ostatko palvelun ennakkoperintärekisterissä olevalta yritykseltä vai palkkaatko työntekijän itse.

Siivouspalvelu ja kotityöpalvelu

  • Kotitalousvähennyksen määrä on 60 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta, kun ostat siivouspalveluja tai kotityöpalveluja yritykseltä. Kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 3500 € / henkilö / vuosi. Omavastuun osuus on 100 € / vuosi.
  • Kun palkkaat työntekijän itse vähennyksen määrä on 30 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukuluista. Kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 3500 € / henkilö / vuosi. Omavastuun osuus on 100 € / vuosi.

Asunnon remontointi ja perusparannustyö

  • Kotitalousvähennyksen määrä on 40 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta, kun ostat työtä asunnon remontointiin tai perusparannustyöhön yritykseltä. Kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2250 € / henkilö / vuosi. Omavastuun osuus on 100 € / vuosi.
  • Kun palkkaat työntekijän itse vähennyksen määrä on 15 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukuluista. Kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2250 € / henkilö / vuosi. Omavastuun osuus on 100 € / vuosi.

Öljylämmityksestä luopuminen

  • Kotitalousvähennyksen määrä on 60 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta, kun ostat työtä asunnon öljylämmityksestä luopumiseen yritykseltä. Kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 3500 € / henkilö / vuosi. Omavastuun osuus on 100 € / vuosi.
  • Kun palkkaat työntekijän itse vähennyksen määrä on 30 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukuluista. Kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 3500 € / henkilö / vuosi. Omavastuun osuus on 100 € / vuosi.

Katso lista töistä, joista saa kotitalousvähennyksen Vero.fi sivuilta.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Kotitalousvähennys on veroetu, jonka hakemiseen on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto on ilmoittaa vähennyskelpoiset työt heti palvelun ostamisen jälkeen OmaVero -verkkopalvelussa, jolloin ansioverotulojesi veroprosentti pienenee erotuksen mukaan ja maksat vähemmän veroja palkastasi loppuvuoden ajan uuden verokortin mukaan. Toinen vaihtoehto on ilmoittaa palveluiden osto veroilmoituksessa vuoden päätteeksi. Tällöin vähennys huomioidaan jäännösveron tai veronpalautuksen määrässä.

Huomioi nämä asiat, kun ostat palveluja yrityksiltä

  • Tarkista ennen palvelun ostamista, että yritys, jolta ostat palvelun on ennakkoperintärekisterissä. Voit tarkistaa onko yritys ennakkoperintärekisterissä täysin ilmaiseksi Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä (YTJ) -verkkopalvelusta.
  • Kun yritys lähettää sinulle laskun, tarkista, että laskussa on eritelty työn hinta ja mahdolliset tarvikkeet tai työvälineet. Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta ja siihen sisältyvästä arvonlisäverosta.

Katso tarkemmat ohjeet kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen Vero.fi verkkosivuilta.

Kotitalousvähennyksen määrä ja omavastuu 2023

Tutustu palveluihin, joista saa kotitalousvähennyksen

Vertaimessa voi vertailla ilmaiseksi kotimaisia palveluja. Osa palveluista on sellaisia, joista saa kotitalousvähennyksen. Tutustu esimerkiksi kotisiivoukseen omalla paikkakunnallasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.